Energy blog

 

Katumaasturi on turhake, Etelä-Saimaa 10.12.2005

Kimmo Klemola
10.12.2005
 

Nimimerkki ”tekniikan tohtori” (E-S 04.12.2005) ihmettelee katumaasturin valintaa tämän vuoden turhakkeeksi. Turhake on ekologisesti kestämätön esine tai asia. Muutama vuosi sitten lehtipuhallin valittiin vuoden turhakkeeksi, ja harva enää kehtaa sellaista käyttää. Myöhemmin omantunnon pistoksen saivat ulkomaisen pulloveden juojat.

Yhdysvalloissa tänä vuonna myytävien katumaasturien omamassa on keskimäärin 2002 kg. Suomessa myytävä keskiverto henkilöauto painaa 1239 kg. Kun otetaan huomioon koko auton elinkaari (teräksen, metallien ja muovien valmistaminen, auton kokoonpano, öljynjalostus, auton käyttö, romutus ja kierrätys), saadaan amerikkalaiselle katumaasturille energiankulutukseksi koko sen elinaikana 19,63 bensiinilitraa sadalla kilometrillä. Suomalaiselle henkilöautolle luku on 11,10 litraa sadalla kilometrillä (pelkkä ajo 7,37 litraa).

Jos amerikkalainen katumaasturin ostaja valitsisi eurooppalaisen keskivertohenkilöauton, säästyisi raakaöljyä auton elinaikana noin 27 000 litraa (reilusti yli tankkiautollinen). Yhdysvalloissa on arviolta 90 miljoonaa ”turhaa” katumaasturiluokkaan kuuluvaa ajoneuvoa. Jos jokaisen sellaisen ostaja olisi aikanaan hankkinut keskiverron eurooppalaisen henkilöauton, olisi amerikkalaisten öljynkulutus noin 2,77 miljoonaa barrelia päivässä pienempi. Öljyä säästyisi siis määrä, joka vastaa yli 12-kertaisesti Suomen öljynkulutusta. Valitettavasti Eurooppa ottaa oppia Atlantin toiselta puolelta eikä päinvastoin katumaasturien suosio on kasvanut nopeasti Euroopassa ja myös Suomessa.

Katumaasturi on ekologisesti kestämätön ja sellaisena erinomainen valinta vuoden turhakkeeksi. Se on myös painavana vaarallinen muille tiellä liikkujille. Amerikkalaista neljätonnista ökymaasturia Hummeria on jopa mainostettu ”turvallisena, paitsi siihen törmäävälle”.

Hyvä peukalosääntö on, että mitä enemmän autoiluun kuluu rahaa, sitä enemmän autoilu kuormittaa ympäristöä ja sitä nopeammin uusiutumattomat luonnonvaramme häviävät.

Kimmo Klemola
Teknillisen kemian yliassistentti
Lappeenrannan teknillinen yliopisto
 

Energy blog
www.dontfly.org