Energy blog

 

Biopolttoaineet vaativat paljon peltoa, Helsingin Sanomat 03.05.2006 (lähetetty versio)

Kimmo Klemola
03.05.2006
 

Lassi Hyvärinen (HS 19.4.) kysyi, onko tehty laskelmia biopolttoaineiden viljelyn vaatimasta peltoalasta.

Lähes 80 % Suomen öljynkulutuksesta voidaan korvata ohraetanolilla ja rypsibiodieselillä, mutta viljeltyä peltoa tarvitaan paljon: 2,60 miljoonaa hehtaaria bensiiniautojen korvaamiseen ohraetanolilla, 3,70 miljoonaa hehtaaria dieselautojen korvaamiseen rypsidieselillä, 1,08 miljoonaa hehtaaria Finnairin käyttämän polttoaineen korvaamiseen rypsidieselillä (teknisesti hankalaa), 2,08 miljoonaa hehtaaria laivojen polttoaineen korvaamiseen rypsidieselillä, 0,09 miljoonaa hehtaaria dieselveturien polttoaineen korvaamiseen rypsidieselillä, 1,16 miljoonaa hehtaaria pientalojen lämmitysöljyn korvaamiseen rypsidieselillä, 0,16 miljoonaa hehtaaria kasvihuoneiden polttoöljyn korvaamiseen rypsidieselillä, lisäksi noin 5 miljoonaa hehtaaria rypsipeltoa tulisi varata nykyisten peltojen ja tarvittavien lisäpeltojen viljelyyn kuluvan polttoaineen tuottamiseen.

Suomen peltoala on tällä hetkellä 2,2 miljoonaa hehtaaria. Lisäpeltoa pitäisi raivata tällaiseen lähes öljyttömään yhteiskuntaan noin 16 miljoonaa hehtaaria – yli puolet Suomen maa-alasta.

Peltobiopolttoaineen tuottamiseen kuluu niin paljon fossiilienergiaa, että vaikutus hiilidioksidipäästöihin on vähäinen.

[Yksi vaihtoehto on tuoda biopolttoaineet ulkomailta. Euroopan peltoreservit eivät riitä eikä Euroopan omaa tuotantoa saa yksipuolisesti tukea, joten etanolia ja biodieseliä tuodaan Etelä-Amerikasta ja Aasiasta, joissa biopolttoainetta tuottavien plantaasien alta kaadetaan sademetsää.

Esimerkiksi Nesteen uuden biodieselin raaka-aineeksi on kaavailtu aasialaista palmuöljyä. Laatuominaisuuksiltaan Nesteen biodiesel on toisen sukupolven biodieselin veroista, mutta toisen sukupolven biopolttoaineena sitä ei voi pitää, koska sen raaka-aine on ruoka.]

Öljynkulutuksen rajoittaminen on yksinkertainen ja paljon biopolttoaineita järkevämpi ratkaisu öljyongelmaamme.

 

Kimmo Klemola
Teknillisen kemian yliassistentti
Lappeenrannan teknillinen yliopisto
 

Suluissa [] olevaa tekstiä ei ollut HS:ssa.

 

Lisäaineistoa:
Ammoniakki
Typpihappo
NPK-lannoitteet
Bioetanoli
Biometanoli
Biodiesel
kasviöljyt
Biodiesel
Fischer–Tropsch
Biodiesel – NExBTL
ETBE

Energy blog
www.dontfly.org