Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Lisää hakkuita?

Lisätty 21.11.2018

Metsät ovat tuoneet taloudellista hyvinvointia suomalaisille satoja vuosia. Metsien kasvu on jo yli sata miljoonaa kuutiometriä vuodessa ja suurin osa kasvusta hakataan metsäteollisuuden tarpeisiin tai energiaksi. Uudet biotuotetehtaat lisäisivät hakkuita kymmenellä miljoonalla kuutiolla.

Kolikon toinen puoli on se, että metsien kasvu tarkoittaa suurempaa ihmisen kädenjälkeä ja luonnontilaisuuden häviämistä. Ilman ihmistä metsien nettokasvu olisi nolla ja puiden elinkaari olisi satoja vuosia nykyisen joidenkin kymmenien vuosien sijaan.

Kestävät hakkuumäärät eivät tarkoita ekologista kestävyyttä, vaan hakkuumääriä jotka eivät vaaranna tulevia hakkuita. Tämä on siis metsäteollisuuden määritelmä "kestävyydestä". Ministerit Leppä ja Tiilikainen monen muun tapaan puhuvat ”metsien käytön kestävästä lisäämisestä” ja ”kestävästä metsien hoidosta” tietämättä ehkä itsekään mitä tarkoittavat.

Akateemikko Ilkka Hanski kirjoitti Helsingin Sanomissa viimeiseksi jääneessä mielipidekirjoituksessaan:

"On syytä korjata kolme yleistä virhekäsitystä metsien suojelusta ja metsäluonnon tilasta. Suunnitellut hakkuut voivat olla kestäviä puuntuotannon kannalta, mutta tästä ei tietenkään seuraa, että metsien käyttö olisi kestävää myös metsien monimuotoisuuden säilymisen tai metsien virkistyskäyttömahdollisuuksien näkökulmasta."

Muistutukseksi ministereille… Muutama sata vuotta sitten lisääntyvät metallisulatot ja niiden puuhiilen tarve hävitti laajasti ympäröiviä metsiä. Kivihiili korvasi lopulta puuhiilen. Puolitoista vuosisataa sitten öljyn ensimmäinen käyttökohde oli korvata valaan ja hylkeen rasva lamppuöljyn raaka-aineena. Ainakin valaat ja hylkeet kiittivät.

Kivihiili ja öljy eivät ole hyviä vaihtoehtoja, mutta biomassan käytölläkin on rajat.