Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Lukijalta: Lappeenrannan maksamista piilotuista eri urheilulajeille (mielipide Etelä-Saimaa 26.3.2021)

Lisätty 10.05.2021

Kirjoitin joulukuun kaupunginvaltuustoon vihreiden aloitteen Lappeenrannan urheiluseurojen, kulttuuritoimijoiden ja muiden vastaavien toimijoiden saamien suorien ja piilotukien selvittämisestä. Aloitteessa mainittiin golf ja suunnistus esimerkkeinä suuria joukkoja liikuttavista mutta hyvin vähän kaupungin tukea saavista harrastuksista. Naisvaltaiset suurten harrastusmäärien agility ja ratsastus jäävät tyystin vaille tukia. Vastaavia esimerkkejä on muitakin.

'Selvitys tehtiin. Kaupunginhallitus ja Etelä-Saimaa (6.3.2021) tarttuivat Kahilanniemen golfkentällä olevaan kaupungin omistamaan pieneen alueeseen, josta Viipurin Golf maksaa liian pientä vuokraa. Kaupungilta saadun piilotuen määrä on arviolta 4000 euroa vuodessa.

Uuden jäähallin myötä Lappeenrannan jäähalleissa tapahtuvan harrastus- ja liiketoiminnan tuet ja piilotuet nousevat kahdesta miljoonasta eurosta 3,5 miljoonaan euroon. Jäähallien kulut nousevat noin neljään miljoonaan euroon ja vuokria ja käyttäjämaksuja saadaan perittyä alle 10 % kuluista. Liiga-Saipa Oy:n ja muiden käyttäjien mukaan ei ole mahdollista maksaa merkittävästi suurempia käyttömaksuja.

Lappeenrannan tilanne ei poikkea muista jääkiekon liigapaikkakunnista. Liigajoukkueilla on varaa maksaa pelaajille suuriakin palkkoja, kun suuren osan bisneksen kuluista maksavat veronmaksajat.

Lappeenrannassa tilanne muuttuisi vain marginaalisesti, vaikka jäähalli olisi päätetty rakentaa keskustaan. Vanhan jäähallin peruskorjaus olisi sentään säästänyt ison määrän veronmaksajien rahoja.

Kimmo Klemola, kaupunginvaltuutettu, kuntavaaliehdokas (vihr), Lappeenranta