Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Lukijalta: Lappeenranta tarvitsee ikioman Taiteiden talon (mielipide Etelä-Saimaa 29.5.2021)

Lisätty 29.05.2021

Kulttuuri luo kaupunkiin elämää, ilmettä ja sisältöä ja määrittää pitkälti kaupungin ominaisilmettä ja “sykettä”. Kulttuuritoiminta vaatii pelkkien esitystilojen lisäksi työtiloja, joissa teoksia ideoidaan, työstetään ja valmistetaan: luovuus vaatii usein siirtymistä pois arkisesta asuinympäristöstä. Niin ikään säilytystilaa työvälineille, tarvikkeille ja puolivalmiille töille tarvitaan.

Kulttuurityö on toisinaan yksinäistä puurtamista, mutta usein myös yhteistä ponnistelua jonkin itseään suuremman aikaansaamiseksi. Tarvitaan satunnaisia kohtaamisia ja keskusteluja, inspiraation saamista muilta taiteilijoilta, yhteisen sävelen löytämistä tai auttavan käden tarjoamista.

Olemme kaupunkina halunneet profiloitua kulttuurikaupunkina, oman kylän menestyjiä muistetaan puheissa ja mm. treenikämppiä on tarjottu nuorille Monarin tiloissa. Voisimme kuitenkin tehdä paljon enemmän. Miksemme etsisi kaupungin omistamista kiinteistöistä sopivaa “kulttuurintaloa”, josta voisimme tarjota edullisia työ- ja harjoitustiloja kulttuurin tekijöille: maalareille, kirjailijoille, ohjaajille, muusikoille ja niin edelleen.

Tiloja tarjoamalla kaupunki tukisi luovia aloja elinkeinona ja tätä kautta myös työllisyyttä. Tätä jo uusi laki kuntien kulttuuritoiminnasta edellyttää. Yksi lain tavoitteista on nimenomaan luoda edellytyksiä paikallisen ja alueellisen elinvoiman kehittymiselle ja sitä tukevalle luovalle toiminnalle kulttuurin ja taiteen keinoin.

Lappeenranta tarvitsee monen muun paikkakunnan tavoin ikioman Taiteiden Talon! Jätämme tästä valtuustoaloitteen 31.5.2021.

Paavo Alander

Hanna Holopainen

Virpi Junttila

Kimmo Klemola

Leena Lipiäinen-Medjeral

Tuija Maaret Pykäläinen

kuntavaaliehdokkaat (vihr.)

Lappeenranta