Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Vähille verorahoille olisi parempaakin käyttöä (Etelä-Saimaaseen lokakuussa 2016 lähetetty mielipidekirjoitus, jota ei jostain syystä koskaan julkaistu)

Lisätty 16.03.2017

Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä (ES 4.10.2016) piikitteli vihervasemmistoa opposition arvosteltua hallituksen aikeita tukea runsaasti sähköä kuluttavaa teollisuutta yli 200 miljoonalla eurolla vuosina 2017–2021.

Oppositio on viitannut arvostelussaan mm. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) tutkijoiden raporttiin, joka pitää hallituksen kaavailemaa tukea julkisten varojen perusteettomana tuhlaamisena. Mäkelä pitää VATT:n raporttia tarkemmin perustelematta ”vanhentuneena ja vääriin lähtökohtiin perustuvana”.

Energiaintensiivinen teollisuus on saanut päästöoikeutensa käytännössä ilmaiseksi eikä Suomen teollisuuden maksama hinta sähköstä päätä huimaa. Suomessa ja Ruotsissa sähkönhinta teollisuudelle on Euroopan halvinta. Hallituksen kaavailema tuki olisi myös kilpailua vääristävää. Sahateollisuus on hallituksen tukiaikeista erityisen ärsyyntynyt. Tukea maksettaisiin UPM:n ja Stora Enson kaltaisille suuryrityksille, jotka valmistavat myös sahatavaraa, mutta pienet ja keskisuuret sahurit jäisivät ilman tukia.

Aiemmat suuryritysten tukitoimet eivät ole olleet erityisen onnistuneita. Yhteisöveron alennus ei tuonut kaivattuja työpaikkoja, vaan rahat päätyivät omistajille (suurelta osin ulkomaille) kasvaneina osinkoina. Panostus osaamiseen ja koulutukseen olisi monin verroin tehokkaampi tapa parantaa suomalaisten yritysten kilpailukykyä. On nurinkurista, että hallitus on päättänyt leikata niistä sadoilla miljoonilla euroilla.

Mäkelä oli vakuuttunut hallituksen toimien järkevyydestä luettuaan teollisuusliittojen kansanedustajille lähettämän kirjeen. Kaikkeen tietoon kannattaa suhtautua kriittisesti. Erityisen kriittisesti suhtautuisin lobbareiden kirjeisiin.