Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Vastaako perheen Thaimaan loma 10 vuoden autolla ajoa? (Ilta-Sanomat)

Lisätty 21.11.2018

Elinkaarilaskijana olen rakentanut laskurin sekä autoille että lentokoneille. Finnairin ilmoittamalla polttoaineen kulutuksella laskettuna nelihenkisen perheen edestakaisen Thaimaan matkan (Phuket) kaikki kasvihuonekaasupäästöt ovat 9860 kgCO2e lennettäessä Finnairilla.

VTT Lipaston mukaan vuonna 2016 liikennekäytössä olevilla henkilöautoilla kulutuslukemat olivat keskimäärin: bensa-auto 7,3 L/100 km, dieselauto 6,0 L/100 km. Bensiinikäyttöisillä henkilöautoilla ajettiin keskimäärin 11 300 kilometriä ja dieselkäyttöisillä 20 800 kilometriä (Tilastokeskus). 

Perheen Thaimaan matkan kasvihuonekaasupäästöihin päästäkseen bensa-autolla pitää ajaa 44 400 km ja dieselautolla 46 800 km. Perheen Thaimaan matka vastaa 3 vuoden 11 kuukauden bensiiniautolla ajoa ja 2 vuoden 3 kuukauden dieselautolla ajoa. Hyvin pienikulutuksisella hybridiautolla voidaan ajaa kymmenen vuotta ennen kuin päästään perheen Thaimaan matkan päästöihin.  

10 vuoden dieselautolla ajo on siis liioittelua, mutta tavallinen ihminen ei pysty yhtä tehokkaasti ja nopeasti aiheuttamaan kasvihuonekaasupäästöjä kuin lentämällä.

Lentämisen ongelmallisuudesta toki pääsee eroon uskottelemalla itselleen, että mitään ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta ei ole ja öljyä riittää rajattomasti.

 

Ks. dontfly.org (linkki Finnair flights calculator)