Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Yksityistäminen ja sääntöjen purku yrityksiä avittamaan?

Lisätty 16.03.2017

Eräs kansanedustaja totesi taannoin Etelä-Saimaassa, että ”julkisen sektorin menot ovat lähes 60 % bruttokansantuotteesta ja että niitä on pienennettävä”. Tieto on oikea, mutta myös hämäävä. Julkisen sektorin kautta kulkevan rahavirran suhde bruttokansantuotteseen on 58 %, mutta yksityisellä sektorilla vastaava luku on 239 %.

Pohjoismaiseen hyvinvointiyhteiskuntamalliin kuuluu julkisen sektorin suhteellisen suuri rooli. On kannatettavaa, jos yksityisen sektorin osuus kasvaa esimerkiksi vientiä kasvattamalla. Sen sijaan on ideologinen kysymys, tuleeko julkisen sektorin palveluja yksityistää. Toisin sanoen verovaroilla ostettaisiin yrityksiltä palveluja, jotka voitaisiin tuottaa myös julkisina palveluina.

Julkiset palvelut voidaan todennäköisesti tuottaa kustannustehokkaimmin ja laadukkaimmin julkisina. Tai ainakaan sille ei pitäisi olla estettä. Terveyspuolella olemme nähneet valitettavan ilmiön, jossa yksityistäminen on johtanut suurten monikansallisten yritysten markkinavaltaukseen ja verorahojen päätymiseen aggressiivisen verosuunnittelun johdosta mm. Jerseyn veroparatiisiin.

"Kukaan ei vielä ole pystynyt vastaamaan tyhjentävästi tähän yksinkertaiseen kysymykseen: Miten julkisen sektorin kannattamaton ja kallis toiminta muuttuu yksityistettynä kannattavaksi ja halvaksi? Mistä välistä yritys aikoo saada sen voittonsa?" (Saku Timonen 2012)

Kansanedustaja vaati myös sääntelyn purkamista. Sääntelyn purkaminenkin on kaksipiippuinen juttu. Sääntely ei ole pelkästään pahasta. Suurin osa säännöistä ja laeista on tarkkaan punnittuja ja järkeviä. Meillä on olemassa liikennesäännöt eikä esimerkiksi pohjavesialueille saa eikä kannata antaa lupaa ympäristöä pilaavalle liiketoiminnalle. Meillä on myös säännöt ja lait työntekijöiden oikeuksien turvaamiseksi. Suomi on todettu vuonna 2014 maailman kilpailukykyisimmäksi maaksi huolimatta laeista ja säännöistä, osaltaan niistä nimenomaan johtuen. Suomen yhteiskunnan vakaus on nimittäin Suomen vahvuus.