Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

2019 vaalikonevastauksiani: liikenne

Lisätty 16.03.2019

Kaakkois-Suomi. Helsingistä Kouvolaan on rakennettava oikorata eli niin sanottu itärata.

Tämän panos-tuotossuhde tulisi laskea tarkkaan. Itselleni kaksi tuntia Lappeenrannasta Helsinkiin on riittävän lyhyt aika.

Kaakkois-Suomi. Parikkalan rajanylityspaikka tulee avata kansainväliselle liikenteelle.

Se olisi alueelle piristysruiske ja edesauttaisi kahden maan kanssakäymistä, mikä ei koskaan ole pahaksi.

Dieselautoilua täytyy rajoittaa Suomen suurimmissa kaupungeissa typpioksidipäästöjen hillitsemiseksi.

Voi olla, että näin tulee tehdä ainakin tiettyinä sääjaksoina, jolloin ilman haitta-ainepitoisuudet nousevat liian suuriksi. Esimerkiksi Oslo on kieltänyt väliaikaisesti sakon uhalla dieselautoilun kaupungissa.

Uusista autoista maksettavasta autoverosta täytyy luopua ja verovarat kerätä auton käytöstä esimerkiksi polttoaineveroa korottamalla.

Autoverosta ei tule luopua. Autovero päästöperusteisena ohjaa auton kestävämpään hankintaan. Kalleimmissa autoissa autovero voi olla kymmeniä tuhansia euroja ja autoveron poisto ja veron siirtäminen polttoaineveroon tarkoittaisi, että varakkaat uuden auton ostajat saisivat käytännössä bensan koko auton eliniän ajan ilmaiseksi verrattuna nykytilanteeseen. Verot siirtyisivät kaikkien autoilijoiden, varsinkin köyhemmän kansanosan, maksettaviksi. Voittajia olisivat autokauppiaat ja autonvalmistajat.

Sähköauton ostaja voi saada 2000 euron valtion tuen hankintaansa. Tukea pitää korottaa merkittävästi.

Sähköauton ostaja saa merkittävän tuen jo käytännössä sähköauton autoverottomuuden muodossa. Teslalla tuki on kymmeniä tuhansia euroja. Olisiko tuki järkevämpää ja yhteiskunnalle kustannustehokkaampaa suunnata esimerkiksi kaasu- ja sähköbusseihin? Onko ylipäänsä järkevää tukea yksityisautoilua?

Suomessa pitää ottaa käyttöön tietullit.

Helsingin väkiluku kasvaa ja sinne ei autoja määrättömästi mahdu. Sinne tietullit todennäköisesti joskus tulevat. Tietulleja on ollut pitkään mm. Tukholmassa ja Oslossa.

Lentomatkustamisen hintaa täytyy nostaa verotuksella ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Kyllä! Lentokerosiini on verotonta ja esimerkiksi Lappeenrannassa lentokenttää ja halpalentoja tuetaan rankasti verovaroin. Lentäminen on negatiivisesti verotettua, mikä ei sovi enää maailmaan, joka ottaa ilmastonmuutoksen tosissaan. Esimerkiksi Finnair välttää joka vuosi yli miljardin euron polttoaineverot verrattuna maaliikenteen polttoaineisiin. On aika kysyä miksi ja kuinka kauan se voi jatkua?

Lentämisen päästöjen vähentäminen olisi helppo hedelmä poimittavaksi, koska se kohdistuisi pitkälti turhakkeeseen eli lentolomaan. Lentoveron tulisi olla tuntuva, jotta se ei kääntyisi itseään vastaan. Näin on esimerkiksi Finnairin päästöhyvityksissä, joissa omatunto pestään puhtaaksi eurolla tai parilla.