Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Aloite Lappeenrannan kaupungin energiansäästön ja huoltovarmuuden edistämisestä sekä resurssitehokkuuden parantamisesta Venäjän raaka-ainetulojen vähentämiseksi (Lappeenrannan kaupunginvaltuusto 6.6.2022)

Lisätty 27.11.2022

Venäjän hyökättyä Ukrainaan Kansainvälinen energiajärjestö IEA vaati maaliskuussa hallituksilta välittömiä toimia öljynkulutuksen leikkaamiseksi: ”Kulutuksen vähentäminen estäisi öljyn saatavuuskriisin syntymistä ja pienentäisi Venäjän saamia tuloja öljyn myynnistä.”

Vastaavasti monien raaka-aineiden – kuten maakaasu ja puu – saatavuuskriisi yhdistettynä kysynnän kasvuun on johtanut ja johtamassa energian ja ruoan kallistumiseen. Esimerkiksi Suomen käyttämästä maakaasusta yli 80 % on tullut Venäjältä (suuri osa Viron kaasuputkesta tulevasta kaasusta on ollut venäläistä alkuperää) ja lannoitetuotannossa käytetty maakaasusta valmistettu ammoniakki on tullut Venäjältä.

Esitämme, että Lappeenrannan kaupunki kantaa kortensa kekoon huoltovarmuutemme ja koko maailmankin huoltovarmuuden parantamiseksi ja hintojen nousun hillitsemiseksi ja samalla vähentää Venäjän saamia vientituloja. Esitämme, että Lappeenranta ottaa käyttöön omat varsin helpot keinot – matalalla roikkuvat hedelmät – kuten halpalentotukien lopettamisen (vaikuttaa suoraan öljynkulutukseen), kasvi- ja luomuruoan käytön edistämisen koulujen ja varhaiskasvatuksen ruokailuissa ja kaupungin tarjoiluissa sekä energian- ja resurssiensäästöstä vielä nykyistä enemmän valistamisen.

Huoltovarmuuden parantaminen ja energian- ja resurssiensäästö tukee samalla myös kaupungin greenreality- ja ilmastotavoitteita. Toimet tuovat myös taloudellisia säästöjä asukkaille.

Esimerkkejä:

 • Kaikkien Lappeenrannan asuntojen lämpötilan alentaminen yhdellä asteella vähentää energiankulutusta 22,6 GWh:lla ja säästää noin 240 000 litraa raakaöljyä ja 450 000 öljyekvivalenttilitran verran maakaasua. Kasvihuonekaasupäästöt vähenevät 2,3 kt CO2e:llä.
 • Jos kaikki lappeenrantalaiset käyttävät suihkussa oloon päivässä yhden minuutin vähemmän, energiankulutus vähenee samaisella 22,6 GWh:lla kuin asuntojen lämpötilan alentaminen asteella ja vaikutukset ovat samat.
 • Vuonna 2019 Lappeenrannan kaupungin tukemien halpalentojen kerosiinin kulutus oli 5,1 miljoonaa litraa, mikä tarkoitti koko elinkaaren osalta 5,6 miljoonaa litraa raakaöljyä. Lentokerosiinin valmistus kulutti lisäksi maakaasua 450 000 öljyekvivalenttilitran verran. Energiaa lentoihin kului 66,6 GWh ja kasvihuonekaasupäästöjä syntyi 16,9 kt CO2e – lentojen säteilypakote huomioiden 28,5 ktCO2e. Nykyisillä raaka-ainehinnoilla vuoden 2019 Lappeenrannan halpalentojen käyttämä raakaöljy maksaa 3,9 miljoonaa euroa ja maakaasu 0,4 miljoonaa euroa. Vuonna 2019 yli 90 % raakaöljystä tuli Venäjältä ja maakaasusta yli 80 %.
 • Lappeenrantalaiset käyttivät vuonna 2019 asumiseen ja liikkumiseen 63 miljoonaa litraa raakaöljyä ja 684 GWh maakaasua (elinkaari). Nykyisillä raaka-ainehinnoilla se vastaa noin 150 miljoonaa euroa.
 • Asukkaita kannattaa valistaa esimerkiksi seuraavissa asioissa (jotka myös tuovat asukkaille säästöjä):
  • Turhan autolla ajelun välttäminen.
  • Vähäpäästöisempien ja/tai vaihtoehtoisilla käyttövoimilla kulkevien ajoneuvojen hankinta.
  • Turhan lentelyn välttäminen (yksittäiselle ihmiselle helpoin ja tehokkain toimi).
  • Taloudellinen ajotapa.
  • Edellä mainitut asunnon lämpötilan laskeminen ja suihkuajan lyhentäminen.
  • Siirtyminen enenevässä määrin kasvisperäiseen ravintoon ja luomuun. Molemmat vähentävät fossiilisen energian tarvetta ja kasvihuonekaasupäästöjä.
  • Ruokahävikin vähentäminen.
  • Lukuisat muut toimet.
  • Aurinkosähköasennuksista asukkaiden ohjeistaminen.
  • Tuulivoiman rakentamisen edistäminen.

Lappeenrannassa 6.6.2022