Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Halpalennot ja veroparatiisi (Etelä-Saimaa mielipide 18.10.2021)

Lisätty 19.10.2021

Etelä-Saimaa (Anne Kotiharju, verkkolehti 16.10.) uutisoi vihreiden tekemästä Lappeenrannan lentokentän ja lentojen ympäristö- ja ilmastovaikutuksia, turvallisuutta ja mm. veroparatiiseja koskevasta valtuustoaloitteesta, jota käsiteltiin kaupunginvaltuuston kokouksessa 6.9.2021.

Ihmettelin kaupunginvaltuuston kokouksessa, miksi kaupungin vastineessa ei oltu millään tavalla käsitelty Lappeenrannan veronmaksajien tukemien lentojen veroparatiisikytköksiä. Strategiajohtaja Lankinen vastasi, että Ryanair ei ole syyllistynyt verosuunnittelussaan mihinkään laittomaan ja esteitä kaupungin varojen siirtämiselle Ryanairille tai sen tytäryhtiöille ei ole. Kaupungin luulisi pystyvän verorahojen käytössään parempaan kuin eettinen minimi.
Mikäli kaupunginhallitusta tai -valtuustoa eivät veroparatiisikytkökset kiinnosta, kannattaisi asiaa käsitellä lentoasemasäätiön hallituksessa. Säätiön vihreän jäsenen lisäksi ainakin demarijäseniä asian luulisi kiinnostavan.

Lappeenrannan ympäristötoimen vastine halpalentojen ilmastovaikutuksiin jäi myös ihmetyttämään. Vaikutti siltä, että ympäristötoimi puolusti halpalentoja ilmaston sijaan.

Lentokenttä kannattaa säilyttää harrastelentokenttänä ja esimerkiksi sähkölentokoneiden kehityskenttänä sen ainutlaatuisen monimuotoisen luontoympäristön takia, ei veronmaksajien kustantamien pilkkahintaisten halpalentojen takia.

Kimmo Klemola, kaupunginvaltuutettu (vihr), Lappeenranta