Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Hiilineutraalisuuden villilänsi (Etelä-Saimaa mielipide 6.1.2022)

Lisätty 17.01.2022

Monet yritykset ja kaupungit tavoittelevat hiilineutraalisuutta tai ovat jo julistautuneet hiilineutraaleiksi. Yksittäinen ihminen on voinut ostaa edestakaisen lennon hiilineutraaliksi eurolla. Golfkenttä on julistautunut hiilineutraaliksi maksettuaan 400 euroa kompensaatiorahaa jollekin yritykselle, joka tyypillisesti istuttaa puita jossain maailmankolkassa. Kyse on lähinnä vahingollisesta viherpesusta.

Hiilineutraalisuuden tavoittelemisessa toimenpiteiden tulisi olla tässä järjestyksessä: olemassa olevien päästöjen arviointi, päästövähennysten tekeminen ja vihoviimeisenä keinona jäljelle jääneiden päästöjen rehellinen ja riittävä kompensointi. Näissä kaikissa on ongelmia.

Varsinkin päästöjen kompensaatiomarkkinat ovat villit. Sertifikaatteja saa hyvin arveluttavillekin kompensaatiokeinoille. Päästökompensaatioiden tulisi olla lisäyksellisiä ja pysyviä — kummastakaan ei ole yleensä takeita. Satojamiljoonia vuosia maanpovessa olleiden fossiilisten polttoaineiden polttamista ilmakehään ei voi yksi yhteen kompensoida esimerkiksi istuttamalla puita, jotka ehkä muutenkin olisi istutettu ja jotka lopulta kaiken lisäksi hakataan.

Uutenavuotena törmäsin kahteen ilotulitusyhtiöön, jotka julistivat mainoksissaan olevansa hiilineutraaleja. Niiden päästöt oli kompensoitu maksamalla yksityismetsänomistajille talousmetsien lannoittamisesta. Vahingollisempaa kompensaatiotapaa on vaikea kuvitella. Tuotoksena on huonolaatuisempaa tukkipuuta ja kuitupuuta, joiden hiili on kohta takaisin ilmakehässä. Suuri osa lannoitteiden ravinteista päätyy lopulta vesistöjämme rehevöittämään.

Nykyisin tarjolla olevissa kompensaatioista on niin suuria ongelmia, että hiilineutraalisuuden voi käytännössä saavuttaa vain jättämällä lennon lentämättä tai yrityksen kohdalla konkurssin kautta. Luotettaviakin kompensaatiopalveluja on. Niitä harvoja maallikon on vaikea tunnistaa.

Kimmo Klemola, kaupunginvaltuutettu, aluevaaliehdokas (vihr), Lappeenranta