Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Ilmastokriisiä kiihdyttävät halpalennot menivät lapsen oikeuksien edelle (Etelä-Saimaa mielipide 20.12.2021)

Lisätty 17.01.2022

Lappeenrannan kaupunginvaltuusto päätti maanantaina 13.12. kaupungin ensi vuoden talousarviosta. Alustavassa arviossa luki, että varhaiskasvatuksen osalta talousarviossa pysyminen vuoden 2022 aikana tulee olemaan suuri haaste. Vihreiden valtuutettu Christina Nenonen esitti kokouksessa, että halpalentojen tukemiseen varatut 1,3 miljoonaa euroa olisi suunnattu muun muassa Lappeenrannan varhaiskasvatukseen sekä nuorisotoimelle.

Esitys kaatui äänin 46–5. Ainoastaan vihreät kannattivat esitystä. On perin mielenkiintoista, että kaupunki, joka on sitoutunut UNICEFin Lapsiystävällinen kunta- ohjelmatyöhön sekä markkinoi itseään ilmastopääkaupunkina, tekee lähes yksimielisesti tällaisen päätöksen.

Varhaiskasvatukseen sijoittaminen on sekä inhimillistä että taloudellisesti kannattavaa. Esimerkiksi talousnobelisti James Heckmannin mukaan yksi varhaiskasvatukseen sijoitettu euro tulee kuusinkertaisena yhteiskunnalle takaisin. Laadukas varhaiskasvatus lisää hyvinvointia, tasoittaa lasten lähtökohtia ja ehkäisee syrjäytymistä. Mitä tärkeämpää meillä on kuin lapsemme?

Halpalentojen kustantaminen lappeenrantalaisten verovaroin ei ole kestävää, ei taloudellisesti, ekologisesti eikä myöskään sosiaalisesti. Verovarojen suuntaaminen Ryanairin tytäryhtiölle Jerseyn veroparatiisiin ei ole myöskään moraalisesti kestävää. 1,3 miljoonalla eurolla olisi saatu merkittäviä parannuksia lasten ja nuorten palveluihin Lappeenrannassa.

Kaiken lisäksi halpalentoihin sijoitetut miljoonat lähinnä vievät alueelta rahaa etelän maihin. Tänne ei rahaa tutkimusten mukaan ole juurikaan tullut.

Christina Nenonen

kaupunginvaltuutettu

lasten ja nuorten lautakunnan jäsen

aluevaaliehdokas (vihr.)

Lappeenranta

Kimmo Klemola

kaupunginvaltuutettu

aluevaaliehdokas (vihr.)