Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Klapit, pelletit ja hake ovat järkevää puun käyttöä (Maaseudun Tulevaisuus, mielipide, 27.03.2015)

Lisätty 30.03.2015

Metsät ovat tuoneet taloudellista hyvinvointia suomalaisille satoja vuosia. Metsien kasvu on jo yli sata miljoonaa kuutiometriä vuodessa ja suurin osa kasvusta hakataan metsäteollisuuden tarpeisiin tai energiaksi. Uudet biotuotetehtaat lisäisivät hakkuita kymmenellä miljoonalla kuutiolla.

Kolikon toinen puoli on se, että metsien kasvu tarkoittaa suurempaa ihmisen kädenjälkeä ja luonnontilaisuuden häviämistä.

Ilman ihmistä metsien nettokasvu olisi nolla ja puiden elinkaari olisi satoja vuosia nykyisen joidenkin kymmenien vuosien sijaan.

Kestävät hakkuumäärät eivät tarkoita ekologista kestävyyttä, vaan hakkuumääriä jotka eivät vaaranna tulevia hakkuita. Ympäristöjärjestö WWF kiinnitti ansiokkaasti huomiota lisääntyvien hakkuiden ongelmaan (MT 13.2.).

Yhdestä asiasta olen WWF:n kanssa eri mieltä.

WWF:n mukaan puu pitäisi käyttää mieluummin nestemäisten biopolttoaineiden tuotantoon kuin polttaa sellaisenaan.

Olen tehnyt elinkaarilaskelmia suomalaisen puun energiakäytölle. Puun jalostaminen esimerkiksi etanoliksi autojen tankkiin vähentää öljynkulutusta ja hiilidioksidipäästöjä. Samaan öljynkäytön ja hiilidioksidipäästöjen vähennykseen päästään kuitenkin puolta pienemmällä puumäärällä polttamalla puu klapeina, pelletteinä tai hakkeena öljylämmitteisissä taloissa – murto-osalla etanoliksi jalostamisen kustannuksista.

 

Kimmo Klemola

kansanedustajaehdokas (vihr.)

Lappeenranta