Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Kun verotuki on verituki (mielipide: Etelä-Saimaa 11.4.2022)

Lisätty 05.07.2022

Kansainvälinen energiajärjestö IEA vaati maaliskuussa hallituksilta välittömiä toimia öljynkulutuksen leikkaamiseksi. ”Kulutuksen vähentäminen estäisi öljyn saatavuuskriisin syntymistä ja pienentäisi Venäjän saamia tuloja öljyn myynnistä.” Lähes 90 % Suomen öljytuotteista on ollut venäläistä alkuperää. Vaikka EU ja Suomi lopettaisivat öljyntuonnin Venäjältä, voi se edelleen myydä öljynsä esimerkiksi Kiinalle ja korkea kulutus pitää öljystä saadun hinnan ylhäällä.

Talouselämä-lehden pääkirjoitus oli suorasanainen: ”Jokainen öljyeuro Venäjälle on veren tahrima ja Vladimir Putinin sotakoneiston rahoittamista”.

Hallitus valmistelee erilaisia polttonesteiden verohelpotuksia ja toimia, jotka käytännössä lisäävät fossiilisen raakaöljyn kulutusta. Jo päätetty biopolttoaineiden jakeluvelvoitteen lieventäminen nostaisi raakaöljyn kulutusta Suomessa vuositasolla noin 400 miljoonalla litralla. Koska bio-osuuden laskeminen bensiinissä nostaisi bensalitran hintaa, käytännössä velvoitteen alentaminen hoituu lisäämällä fossiilisen dieselin osuutta dieselissä ja hinta tippuu noin kahdeksalla sentillä litralta.

Lappeenrannan kaupunki on tukenut halpalomalentoja vuosittain puolellatoista miljoonalla eurolla välittämättä lentojen ilmastopäästöistä. Verovapaata fossiilista kerosiinia on palanut kymmeniä miljoonia litroja. Kun vielä ulkomaanlennot ovat arvonlisäverottomia, on kansa päässyt lomailemaan Eurooppaan negatiivisesti verotetuilla eli veronmaksajien subventoimilla lennoilla.

Nyt ei ole lomalentojen aika.

Kimmo Klemola, tekniikan tohtori (öljynjalostus), Lappeenranta