Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Länsimediakin osaa suurennella uhkakuvia (Etelä-Saimaa mielipide 19.02.2015)

Lisätty 21.02.2015

Kansanedustaja Jukka Kopra (kok.) esitti Je suis Charlien aikaansaaman sananvapausinnostuksen valossa erikoisia vaatimuksia Yleisradion itsesensuurista ja Russia Today -televisiokanavan kieltämisestä (Mielipide 14.2.).

”Propaganda” ei ole Venäjän median yksinoikeus. Vastaavaan syyllistyy myös länsimedia. Suomessakin iltapäivälehdet ovat harrastaneet uutisoinnissaan ja otsikoissaan ylilyöntejä ja uhkakuvien luomista. Syyt ovat varmasti pääosin kaupallisia.

Ukrainan uutisointi muistuttaa Balkanin sotien uutisointia 1990-luvulla. Länsimedia loi Balkanin tapahtumista alun alkaen hyvin mustavalkoisen kuvan. Balkanin konflikteissa oli monia osapuolia, jotka syyllistyivät raakuuksiin. Serbit valittiin demoniksi, jota lähtökohtaa kaikki uutisointi tuki. Osaltaan median luoma keinotekoinen hyvä–paha-asetelma monimutkaisesta ja jopa kaoottisesta konfliktista johtui varmasti siitä, että se myi. Se ei ollut ylhäältä johdettua vaan eräänlaista laumajournalismia.

USA:n armeijan Hearts and minds -operaatiossa Irakin sodan alussa vuonna 2003 satoja toimittajia pääsi ns. embedded-journalisteiksi Kuwaitiin USA:n valittujen joukkojen mukaan. Siellä Helsingin Sanomien ja Ylen kaksi toimittajaa muiden mukana kypärä päässä imivät yhteenkuuluvaisuuden tunnetta USA:n joukkoihin. Tarkoitus oli vaikuttaa uutisointiin, ja siinä myös pitkälti onnistuttiin.

Kaikkeen uutisointiin on syytä suhtautua kriittisesti.