Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Lappeenrannan toriareena (puheenvuoro kaupunginvaltuuston kokouksessa 12.12.2022)

Lisätty 21.01.2023

Esitetyille ideoille kannattaa tehdä esiskriinaus kannattaako niitä ottaa vakavasti. Ehdotusten ja selvitysten lukujen taakse on hyvä kurkistaa.

Toriareenahankkeeseen oli nimensä antanut noin 20 paikallista investoijaa. Todennäköisesti nämä ns. investoijat eivät rahaa hankkeeseen laittaisi. Iso raha tulisi joltain rahastolta tai vaikkapa eläkevakuutusyhtiöltä. Tästä puhuin valtuustossa jo reilu kaksi vuotta sitten. Tuolloin eräs eläkevakuutusyhtiö piti mahdollisena keskustahalliin investoimista, koska kaupunki on luotettava vuokranmaksaja.

Kisakenttä Oy:n kaavailuissa kaupunki maksaisi vuokraa 3,2 miljoonaa euroa vuodessa.

Kaupungin kaavaillut kustannukset eivät jäisi tähän. Kaupungin tulisi rakentaa torin alle parkkihalli, joka maksaisi jäähallin verran. Erikoiselta tuntuu myös kaavailu, että Kisakenttä Oy ostaa purettavat talot areenan alta pois ja myy ne kaupungille omakustannushintaan. Sitten kaupunki purkaa talot ja kärsii rakennusten hinnan ja purkukustannukset nahoissaan ja ottaa kantaakseen riskit.

Eikä siinä vielä kaikki. Kaupungin pitäisi rakentaa Kisapuistoon yksi harjoitushalli poistuneen liigahallin tilalle.

Myös teetetyt elinvoimaselvitykset herättävät epäilyksiä. Niitä oli tehty FCG:n kahden vuoden takaisen konsulttiselvityksen pohjalta. Areenan kävijämäärä olisi 80 000. Jokainen jättäisi halliin 50 euroa ja hallin ulkopuolella 80 euroa. Ylivoimaisesti suurin osa kävijöistä olisi Saipan ottelujen katsojia. Luulisin lähes kaikkien tulevan hallille kotoa ja poistuvan pelin jälkeen kotiin. Kulutus on myös lähes nollasummapeliä, kulutettu raha on pitkälti alueen asukkaiden omaa rahaa ja vähentää kulutusta muualla.

Toisin kuin esimerkiksi kouluinvestoinneissa, konsulttiselvitys oli tuonut esiin rakentamisen työllisyys- ja verohyötyjä. Kaupungin maksamat toimintavuokrat ovat kuitenkin investointikaton takia pois muista investoinneista: päiväkodeista, kouluista, kirjastoista ja liikuntapaikkainvestoinneista. Toisin sanoen nämäkin hyödyt ovat nollasummapeliä.

Kaupunkikuvasta voisi joku lausua myös pitkän litanian, mutta jo ihan yksinkertaisten talouslukujen perustella sanoisin: ei jatkoon.