Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Talouselämä6.4.2023: ”Onnellisten veronmaksajien Tanska”

Lisätty 09.04.2023

Talouselämä-lehdessä oli hyvä artikkeli Tanskan taloudesta. Tanskassa veroaste on ollut OECD-maiden korkein. Myös Ruotsissa verojen ja veronluonteisten maksujen osuus bruttokansantuotteesta on ollut suurempi kuin Suomessa.

Tanskalla on valtionvelkaa 43 miljardia euroa. Suomen valtionvelka on 144 miljardia euroa. Tanskan taloudella menee muutenkin hyvin. Sotepalvelut toimivat, työttömiä on vähän jne. Maa on myös vihreän siirtymän edelläkävijä.

Artikkelissa suuri kunnia Tanskan menestyksestä annetaan Tanskan aktivointimallille. Oikeistokonservatiivisen ajatushautomon ”taloustieteilijä” toivoo artikkelissa pääomatulojen verotuksen keventämistä. Verotuksellekin annetaan jotain krediittiä. Tanskassa ei ole juurikaan veropoikkeamia, joita Suomessa on lähes 200 – uusimpana sähkön arvonlisäveron laskeminen.

Entäpä jos Suomessa olisi ollut vuodesta 1990 lähtien Tanskan veroaste? Laskin kuinka paljon enemmän Suomi olisi saanut verotuloja. Vastaus on 165 miljardia euroa. Suomi olisi velaton ja F35-hävittäjätkin ja suuri osa niiden elinkaarikuluista olisi maksettu jo ennalta.

Suomessa vaalien voittajat kaavailevat veronalennuksia hyvätuloisille ja kurjistuksia heikoimmille. Entä jos kuitenkin nostaisimme veroastetta, laittaisimme valtionvelan kuriin ja pitäisimme heikoimmista huolta?