Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Halpuus ei ole paremmuutta (mielipidekirjoitus Etelä-Saimaassa 25.01.2015)

Lisätty 01.02.2015

Aalto-yliopiston tekemässä tutkimuksessa Eksote todettiin maan parhaaksi sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajaksi. Tarkistusmittauksessa sijoitus tosin huononi pari pykälää. Mittarina käytettiin kustannuksia asukasta kohti. Uutisoinnissa halpuutta pidettiin paremmuuden mittana.

Mieleeni muistui muutaman vuoden takainen Lappeenrannan teknillisen yliopiston tieteellisen neuvoston kokous, jonne saapui hieman myöhässä tieteellisen neuvoston puheenjohtaja, kauppatieteellisen tiedekunnan johtaja, mukanaan tuoreet hyvät uutiset. LUT oli todettu parhaaksi yliopistoksi Jyväskylän yliopiston tekemässä tutkimuksessa, jossa oli vertailtu kuinka paljon rahaa kuluu eri opinahjoissa kauppatieteen maisterin koulutukseen. LUT koulutti maisterinsa halvimmalla.

Menestys uutisoitiin medioissa laajasti. Parin päivän kuluttua Helsingin Sanomissa julkaistu mielipidekirjoitus kuitenkin pudotti maanpinnalle. Siinä kirjoittaja muistutti, että mikään maailman huippuyliopistoista ei kouluta opiskelijoita halvalla ja menestys halpayliopistokilpailussa olisi huippuyliopistolle lähinnä häpeällistä.

Soteuudistuksessa sosiaali- ja terveyspalveluiden hallintorakenteita ollaan mylläämässä perusteellisesti. Palvelun käyttäjän kannalta tärkeää on saada laadukasta hoitoa ja veronmaksajan kannalta palvelut tulee tuottaa kustannustehokkaasti.

Laadukkaaseen kustannustehokkuuteen julkisella puolella tuskin päästään yksityistämällä. Kovapalkkaiset kokemattomat monikansallisen terveyspalveluyhtiön keikkalääkärit tuskin ovat omaa virkalääkäriä parempi vaihtoehto. Sosiaali- ja terveyspalvelujen yksityistäminen on johtanut Suomessa veronmaksajien rahojen päätymiseen veroparatiiseihin, esimerkiksi Jerseyn saarelle. Yhteiskunnan kokonaisedun kannalta se ei voi olla tavoiteltavaa, saatikka eettistä politiikkaa.